Este afectiunea oculara generata de cresterea presiunii intraoculare peste nivelul tolerantei individuale, ce determina in final pierderea fibrelor nervoase retiniene. Sunt doua forme de glaucom: glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) si glaucomul primitiv cu unghi ingust (GPUI).
GPUD – evolueaza totdeauna la ambii ochi, cu o diferenta de evolutie intre un ochi si celalalt. Apare in general dupa varsta de 40 de ani si are multe ori caracter ereditar (riscul de a face boala este mult mai mare la persoanele ce au in familie cazuri de glaucom).
Afectiunea, la debut, evolueaza fara simptome, ea fiind de multe ori descoperita intamplator, la un consult oftalmologic. Ochiul nu este rosu sau dureros, vederea este buna, rareori aparand jena vizuala pasagera, lacrimare, migrena. Persoanele ce au cazuri de glaucom in familie, este bine ca anual, dupa 40 de ani, sa-si controleze tensiunea oculara.
Daca diagnosticul nu este pus la timp, boala progreseaza lent, ducand la pierderea vederii. De mentionat faptul ca vederea odata pierduta nu mai poate fi recuperata cu nici un tratament.
Pacientul diagnosticat va trebui sa fie monitorizat periodic de catre medicul specialist – verificari ale tensiunilor oculare, lunar sau la 3 luni, examinari de camp vizual la 3-6 luni, etc..
Tratat corect, glaucomul se opreste din evolutie, tratamentul trebuind sa fie insa permanent.
Tratamentul consta in picaturi ce scad tensiunea oculara si numai in cazurile in care picaturile nu mai fac fata se recurge la tratamentul cu laser sau tratament chirurgical.
GPUI – este mult mai rar decat forma precedenta, fiind o afectiune ce evolueaza sub forma de crize acute sau subacute. Pacientii au episoade cu tulburari de vedere tranzitorii, cefalee intensa (durere de cap), ambele unilaterale. Se insotesc de prezenta de cercuri colorate in jurul surselor de lumina.
Forma acuta a GPUI, atacul acut de glaucom, are un debut brusc cu durere foarte intensa, la un singur ochi (ochiul parca vrea sa explodeze), fotofobie accentuata (pacientul nu suporta lumina), greata si/sau varsaturi. Vederea scade rapid (in cateva ore). Tratamentul GPUI este doar chirurgical.