Chirurgie oftalmologica

Operatia de Cataracta

Cataracta este o afectiune caracterizata prin opacifierea lenta a cristalinului. CRISTALINUL este o lentila naturala biconvexa cu rol in focalizarea si proiectarea imaginilor pe retina. Peste 70% din oamenii sanatosi pot face cataracta dupa varsta de 60 de ani.

Nu exista metode cunoscute sa poata preveni sau opri dezvoltarea cataractei. Singurul tratament eficient care poate fi aplicat in cataracta este interventia chirurgicala. Operatia are loc sub microscop si consta in indepartarea cristalinului opacifiat si inlocuirea sa cu un cristalin artificial prin cea mai moderna tehnica, facoemulsificarea cu ultrasunete.

Principiul operatiei consta in dizolvarea cristalinului cu ultrasunete, apoi aspirarea lui, dupa care se implanteaza noul cristalin artificial foldabil (incizie foarte mica 1,6-2,2 mm, nu necesita scutura si se cicatrizeaza foarte repede). Toate operatiile se fac cu anestezie locala (injectie sau picaturi) si FARA INTERNARE, durata operatiei fiind de aproximativ 7-10 minute. La scurt timp dupa interventie, pacientul poate pleca acasa fara a avea restrictii deosebite. Recuperarea vizuala se constata chiar de a doua zi postoperatorie.

Operatia se indica atunci cand scaderea vederii incepe sa deranjeze in activitatea zilnica a persoanei respective. Este de preferat sa nu se astepte pana in ultimile faze de evolutie a cataractei pentru ca in aceste faze cristalinul este mai dur si mai greu de extras prin tehnica mentionata, cu un traumatism mai mare pentru tesuturile oculare si cu riscul unor complicatii intraoperatorii mai mari.

Alte interventii chirugicale:

  • Operatia de pterigion
  • Operatia de salazion
  • Operatia de evisceratie
  • Operatia de dermatosalazis
  • Operatie de xantelasma
  • Operatie de entropion, ectropion
  • Injectie intravitreana cu anti-VEGF

 

Operatiile se desfasoara la sediul din Bdul Stadionului, Complex Comercial Micro 14 Buzau, unde, cu o tehnologie de inalta performanta si aparatura de ultima generatie, o echipa de medici chirurgi cu experienta condusa de Prof. Dr. CALIN TATARU, practica o medicina moderna in conditii de maxima siguranta si confort.